2021-2022 Promosyon Ürünleri Kampanyalarını Kaçırmayın        HEMEN İNCELE
Arda Matbaa

İstanbul Matbaa

İstanbul Matbaa

İSTANBUL MATBAA ÜRÜNLERİ

Matbaayı kim icat etti? Hepimizin yaptığı gibi, iyi bir küçük bilim adamı olsaydın ve en azından geriye dönüp baktığında okula dikkat etseydin, muhtemelen cevabı şu şekilde verirdin: Johann Gutenberg. En azından sizin vermeniz gereken cevap bu, yoksa bu makale sizin için çok az ilgi çekecek.

Mesele şu ki, giriş paragrafında biraz verilmiş, Johann Gutenberg sadece belirli bir tür matbaa icat etmiştir. İlkini icat etmedi. İlk matbaayı kimin icat ettiğini bulmak için çok daha geriye ve biraz doğuya gitmemiz gerekiyor.

Uzak Doğu, Çin, pek çok şeyin ortaya çıktığı yer, birçok Batılı’nın rahatlıkla unuttuğu bir şey. 1040’tı ve ilk hareketli matbaayı icat eden kişi Bi Sheng’dir. Porselen bileşenlerle yaptı. Yaklaşık iki yüz yıl boyunca kullanımda kaldı ve bu süre zarfında Kore’ye iletildi ve orada daha iyi olana kadar kullanıldı. 1230 civarında Goryeo Hanedanlığı döneminde metal bir pres icat ettiler. Bu Çinlileri pek memnun etmiş olamaz. Bir nevi Kore’yi yönettiler. Onu Çin’in bir eyaleti olarak gördüler. Taşralı boyundurukların onları teknoloji açısından akıllıca savuşturmaları gerçekten canlarını sıkmış olmalı.

Baskının en eski örneklerini bulmak istiyorsak bundan daha da geriye gitmeliyiz. Blok baskı, matbaacılık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır (iyi bilinen bir çevrimiçi ansiklopediye göre), 627’ye kadar uzanmaktadır. Oldukça yaygın olarak kullanılmıştır, örnekleri Uzak Doğu ve Avrupa’da bulunmaktadır. Çoğunlukla resimler için kullanılıyordu ve sanırım Çinliler yazıları için daha pratik bir şey istediler, dolayısıyla porselen presi geliştirildi.

Arkadaşımız, Alman oymacı Gutenberg, matbaa hiyerarşisinde sadece üçüncü sırada ve ancak 1440’ta ortaya çıktı. Çinlilerin matbaalarını icat etmesinden tam 400 yıl sonra. Gecikmesini kurşun, kalay ve antimondan oluşan özel bir alaşımla (baktığınızda oldukça ilginç bir metal) bularak telafi ediyor. Yeni matbaa, daha önce basılanlardan daha dayanıklı ve daha kaliteli kitaplar üretti. Ayrıca yeni bir tür baskı bloğu yapmak için özel bir matris kullandı. Görünen o ki, Gutenberg oldukça başarılıydı çünkü az önce bahsedilen tüm şeylere ek olarak, mürekkeplerle uğraşmak için zaman buldu ve kullandıkları su bazlı mürekkepleri değiştirmek için yeni bir yağ bazlı mürekkep buldu. o zaman. Yalnız bir hayat sürdüğünü varsayabiliriz.

Gutenberg’in basın yazarlığının icadının anlamlı ve kârlı hale gelmesinden sonra insanlar birdenbire dikkatli olmazlarsa başkalarının fikirleri çalabileceklerini ve kendilerine ait olduğunu iddia edebileceklerini keşfettiler. Böylece fikri mülkiyet haklarının telif hakkı yasaları doğdu. Büyükten, dolambaçlı gelir ve onları engellemek için yeni yollar düşünülmelidir.

1812’de başka bir Alman çifti, Friedrich Koenig ve Andreas Friedrich Bauer Buharla Çalışan Pres’i icat etti. Gutenberg matbaasının yapabileceği 240 kopyaya karşılık, bir sayfanın saatte 1000’den fazla kopyasını basabilirdi. Görünüşe göre Almanları durduracak bir şey yok. Her seferinde bir baskı makinesini dünyayı ele geçireceklerdi.

Neyse ki bizim için ABD, bu tür yaygın kaçak muzaffer davranışı yatarak kabul etmeyecekti. 1833’te Richard M Hoe, Döner Baskı Makinesini icat etti. Bu matbaa sadece binlerce kopya ile uğraşmadı; günde milyonlarca kopya yaptı. Amerikalıların büyüyeceğine her zaman güvenebilirsiniz.

Bu aşamada birileri (Almanlar olabilirdi, Amerikalılar olabilirdi, hatta Çinliler olabilirdi, araştırmam bunu kapsamadı) daha küçük işlerde kullanmak için basının boyutunu küçültmeyi başarmıştı. Tesadüfen buna jobbing press deniyordu. Kartvizitler, antetli kağıtlar ve zarflar ve benzerleri için kullanıldı. Ticari matbaacılar doğdu ve yepyeni bir iş piyasası açıldı.

Bu günlerde Ofset Baskı Preslerini genellikle litografik uygulama ile birlikte kullanıyoruz. Bir kauçuk paspas söz konusudur ve su ve yağ ve bir şekilde su geri püskürtülür ve tüm bunlar sürekli olarak daha yüksek görüntü kalitesi sağlar. Teknik.

Kaba bloklardan yüksek teknolojili kauçuk paspaslara, yağ ve suya kadar oldukça uzun bir yolculuk oldu. Neredeyse tüm dünyanın yazılı kelimenin hazır erişilebilirliğinin yaratılmasına katkıda bulunduğu küresel bir yolculuk oldu. Şimdi, Afrika, Güney Amerika ve Asya’nın (okuryazarlığın pratik olarak doğduğu yer) büyük bir kısmına musallat olan korkunç cehalet oranları hakkında bir şeyler yapabilseydik, kendimizi medeni olarak adlandırmamıza izin verilebilirdi.

icon
icon3
icon
icon4
icon
0555-140-SR Jell Kalem ürün resim

Bu Ürün Dikkatinizi Çekebilir!

0555-140-SR Jell Kalem

Hemen Teklif İsteyin

×
Yardıma Mı İhtiyacınız Var?

Müşteri Hizmetleri Temsilcilerimi Size Destek Vermek İçin Hazır!

whatsapp icon